luni, 20 iunie 2011

Sfanta Martira Ecaterina

In credinta crestin ortodoxa, Sfanta Ecaterina este recunoscuta ca protectoarea tinerilor, a iubitorilor de carte, a medicilor, a celor care doresc sa se casatoreasca si a femeilor ce doresc sa devina mame.
Sfanta Ecaterina este praznuita in fiecare an, pe data de 25 noiembrie, atunci cand toti cei care poarta derivate ale acestui nume isi sarbatoresc ziua onomastica.
Scrierile religioase prezinta viata sfintei plasata in Alexandria, in anii 304, in timpul imparatului Maximian si al fiului sau Maxentie, doi conducatori pagani ce nu acceptau propovaduirea sau recunoasterea numelui Domnului.
Sfanta Ecaterina s-a nascut in in sanul unei familii nobile, invatate, fiind fiica principelui Consta. Datorita acestui avantaj, dar si gratie harurilor cu care fusese inzestrata, Ecaterina ajunge una dintre cele mai admirate femei, fiind neasemuit de frumoasa, inteligenta, deprinzand arta oratoriei, a limbilor straine, dar si a unor stiinte sau arte precum astronomia si literatura.
Alegand sa urmeze invataturile Mantuitorului si sa le impartaseasca si altora, Sfanta Ecaterina este inchisa si asuprita de care Maximian si fiul sau. Intr-un sfarsit ea este arsa pe rug.

Primul nume romanesc atestat ce provine de la Ecaterina a fost Catalina. Acesta, impreuna cu forma masculina Catalin fiind cele mai intalnite forme.
Pe langa ele, mai avem si derivatele autohtone Catinca, Catrina, Caterina, Cati, Ecaterina, Catina, Catita, Tincuta, Kitty, dar si cele straine Catherine in engleza si franceza, Katherina in germana, Katalin in maghiara si Katia in rusa.

Rugaciune catre Sfanta Ecaterina

O, Sfântă Muceniţă frumoasă şi-nţeleaptă,
Inelul de logodnă l-ai luat pe mâna dreaptă,
Ai vrut să ai drept Mire pe Domnul Iisus,
Uitat-ai bogăţia, căci L-ai iubit nespus!
Tu n-ai ştiut ce-i frica de regi, de împăraţi,
Nu te-ai uitat la dânşii, că sunt încoronaţi,
Nu ţi-ai lăsat credinţa, ci mult ai înmulţit-o,
Întărind şi pe alţii, fecioară mult-iubită!

Nu te-a-nfricoşat moartea ori chinul, ori durerea,
Pentru Hristos, bătaia, ţi s-a părut ca mierea!
Deci tu, cu rugăciunea, ne umpli de nădejdi,
În dragostea ta mare, tu, să ne ocroteşti!
Sfântă Ecaterina din Muntele Sinai,
Din Rai, o dulce rază de pace să ne dai!

Niciun comentariu: